mandag den 17. januar 2011

Et ekstra lag..

Min sorte vinterjakke har været lidt for kold i de sidste par måneder. På de rigtig kolde morgener har jeg derfor måtte ty til at trække mit turkise Revontuli sjal om skuldrene.


Sjalet giver lige det ekstra lag der skal til, men det er altså ikke alle dage at mit humør er til turkis/brune farver.. Ønsket om et sort uldsjal har derfor meldt sig sådan ca. hver vinter - og i år skal det forhåbentlig også blive til noget..

Jeg har set flere bloggere rundt på nettet anbefale Garnudsalg.dk's Blackhill Højlandsgarn. Farverne ser rigtig lækre ud - og prisen er der overhovedet ikke noget i vejen med: 35 kr. pr. 100 g.!
Jeg har købt 200 g. i farven Sorten Muld. - og farven er som navnet siger: Sort som muld. Så mørkebrun at den næsten er sort - som farven på tung våd, friskvendt muld på en vinterdag med høj himmel..

Da garnet ankom blev der ledt efter en opskrift på et vintersjal med et lækkert og udfordrende mønster. Opskriften blev fundet på ravelry.com - og var selvfølgelig gratis.. Designet er af Jenny Johnson Johnen og hedder Echo Flower Shawl. Her er det billede jeg faldt for - og som fik mig til at vælge lige præcis dette mønster:


Sjalet strikkes oppefra og ned og starter med at man strikker 3 masker op på en række af luftmasker. Denne teknik lærte jeg første gang i et Karen Noe sjal - og syntes som med al nyerhvervet viden at det var en stor åbenbaring for mig! Teknikken giver en ensartet pæn kant foroven, hvor det ikke lige er til at se hvor maskeopslaget er startet..
Prøv det, når du en gang skal strikke et sjal oppefra og ned.

Jeg er kommet godt i gang med det store stykke med blomsterne.

Som det kan ses ligner mit strikketøj ikke særlig meget det blomstermønster der er på det øverste billede. Men når jeg trækker lidt ud i sjalet, så det bliver glat kan jeg sagtens se mønsteret. Så en udspænding skal der helt sikkert til, når dette sjal er færdigstrikket!

Blackhill Højlandsgarnet er tyndt - og til tider måske også lidt for tyndt.. Jeg kan godt blive lidt bekymret for om garnet i visse passager kan holde til en udspænding, men det må vise sig..

Mønsteret er fint. Lige lidt udfordring i starten med at finde rytmen i mønsteret, men når den er fundet er det bare derudad. Om ikke så længe skal jeg i gang med kanten - og så skal jeg til at finde en ny rytme. Men det er dét der gør sådan et sjal sjovt at strikke :-)

Hvad er der ellers på pindene?

Jeg har stadig gang i min Nostalgi... eller sådan da..

På et tidspunkt kom jeg til at strikke med hovedet under armen  (pas på med det :-)) og fik sprunget en hel kolonne(!) i opskriften over. Miseren opdagede jeg først lidt for sent, så nu skal jeg tage mig sammen til at strikke et godt stykke baglæns for at få rettet fejlen.

I begyndelsen kunne jeg ikke forstå hvor det var gået galt - og om det overhovedet var gået galt.. Måske var det bare mig der ikke kunne forstå Annette Danielsens ellers så udførlige opskrifter..

Efter at have genlæst opskriften mindst 10 gange uden at blive klogere, blev jeg irriteret og sendte i stedet Annette en mail med råb om hjælp. Denne ville hun heldigvis gerne give - og da jeg skulle lave en lidt mere udførlig beskrivelse til hende andet end "Jeg kan ik' få det til at passe!!!" fandt jeg selvfølgelig selv fejlen med det samme!
Hvor blind kan man være??

tirsdag den 4. januar 2011

Min bedste hue 2010/11

 
Her er den så.. Min yndlingshue :-)

Kriterierne for min yndlingshue 2010/11 er:
  1. Den skal være blød
    Hos Sommerfuglen fandt jeg det aller-aller-blødeste tykke garn Manu fra BC Garn. Garnet er 100% Babyalpaca - og hvis du en dag får mulighed for at stikke hænderne eller hovedet (:-)) ind i et nøgle, så hold dig ikke tilbage :-)

  2. Den skal sidde tæt til hovedet, så ørerne bliver holdt varme - også når der med høj fart cykles nedad bakke
    En høj rib på 2 r, 2 vr giver en god elasticitet i huen, men samtidig også et godt hold omkring hovedet.

  3. Den skal have et eller andet form for mønster..
    Mønsteret er små kontrollerede løbemasker der er indarbejdet i ribben. Mønsteret er ikke svært, men gør alligevel at der sker noget andet i huens struktur end bare rib.

  4. Der skal være plads til håret, så det ikke bliver trykket alt for fladt
    Posen bagtil giver rigelig plads til håret og trykker det ikke fladt. Se bare det sidste billede nedenfor, hvor huen lige er blevet taget af (og jeg lover - på spejderære og alt hvad jeg ellers har kært - at jeg ikke har pjusket op i lokkerne efter at huen blev taget af! :-))




    Opskrift på løbemaskehue
    Materiale: 100 g. MANU babyalpaca fra BC Garn, farve un17.
    Købt hos Sommerfuglen for 110 kr pr. 100 g. - se alle de lækre farver her
    Vejl. pindestr.: Strømpepinde eller rundpind nr 5; rundpind nr 7
    Strikkefasthed: 13 m og 20 p = 10 x 10 cm glatstrikning på pind 5 
    Str.: Min knold måler ca. 58 cm i omkreds - på billederne kan du evt. vurdere om du vil have huen større eller mindre.. Mønsteret er deleligt med 8 (så læg 8 m til eller træk 8 m fra, hvis du vil have huen større eller mindre)

    Slå 57 m op på pind 5.

    Strik 2 r, 2 vr indtil der er 1 m tilbage. Strik sidste m sammen med den næste m - dvs. 2 r sammen. Strik 1 r, 2 vr. Fortsæt rundt i rib (2 r, 2 vr) til arb. måler 12 cm

    Skift til p. 7 og strik *1 r, slå om, 1 r, 2 vr, 2 r, 2 vr* - Gentag fra * til * pinden ud.

    Strik derefter flg. mønster
    1.-5. pind: *3 r, 2 vr, 2 r, 2 vr*  - Gentag fra * til * pinden ud.
    6. pind: *1 r, tab 1 m, 1 r, 2 vr, 1 r, slå om, 1 r, 2 vr* - Gentag fra * til * pinden ud.
    7.-11. pind: *2 r, 2 vr, 3 r, 2 vr* - Gentag fra * til * pinden ud.
    12. pind: *1r, slå om, 1 r, 2 vr, 1 r, tab 1 m, 1 r, 2 vr*

    Strik mønster i alt 2 gange.

    Strik pind 1-5.
    Strik *1 r, tab 1 m, 1 r, 2 vr sm, 2 r, 2 vr sm* - Gentag fra * til * pinden ud

    Der er nu 42 masker på pinden.
    Strik 2 r sm indtil der er 11 m tilbage på pinden.
    Bryd garnet og træk det igennem de resterende masker.
    Hæft ender og hjælp evt. løbemaskerne i mønstret med at løbe ned til hvor de blev slået op.

    God fornøjelse - og send mig gerne en mail, hvis der er noget du er i tvivl om.

    søndag den 2. januar 2011

    Den perfekte hue?

    I løbet af hele december har jeg gået og kigget efter andre folks hoveder.. Måske lidt sært, men jeg har været på en mission: At finde frem til den perfekte hue!

    Jeg ved ikke om det er lykkedes helt endnu.. men jeg tror det :-)

    Smag og behag er selvfølgelig forskellig - og nogle vil have en lille tæt skihue, andre er til alpehuer, nogle vil have snoninger eller farver - og sidst men ikke mindst er der pose-huerne.

    Ravelry.com er et community for strikke- og hæklenørder - og her kan man søge blandt lidt over 195000 opskrifter!
    Nogle af opskrifterne er fra magasiner som ikke kan fås i DK eller er udgået, nogle af opskrifterne koster penge eller investering i en hel bog - men der er også rigtig mange af opskrifterne der er gratis. Helt præcis - i skrivende stund - 58.968 stk. :-)

    Det er selvfølgelig ikke hueopskrifter det hele og noget af det falder ikke helt i min smag. Men jeg har fundet frem til følgende muligheder (klik på billederne for at se opskriften):

     








    Alle ovenstående modeller er gratis - og kan hentes på ravelry.com (det er gratis at blive medlem :-))

    Jeg er mest til posehuer, mest fordi de kan rumme mit forholdsvis store hår - og når huen kommer af har jeg en idé (eller i hvert fald et ønske) om at jeg ikke har fået fuldstændig fladt hår.

    På den anden side, så kan jeg også godt lide at en hue sidder til ved ørerne.. So what to do? Man må lave sin helt egen hue :-)

    Jeg er i gang med hvad jeg regner med bliver min yndlingshue - i hvert fald i denne sæson. En af de nærmeste dage skal der nok også komme billeder og opskrift her på bloggen.

    Hvad kendetegner din perfekte hue?