mandag den 17. oktober 2011

Regnbue i 3 farver

I nordisk mytologi er Bifrost regnbuebroen, der forbinder Asgård og Midgård - og dermed er vejen mellem gudernes og menneskenes verden. I strikkeverdenen er Bifrost også navnet på Livistriks zig-zag Möebius i alle regnbuens farver.


Jeg blev introduceret til opskriften i en Möebius workshop lørdag formiddag på Fanø Strikkefestival, hvor det var Lillin Villadsen der underviste. Hun havde medbragt kasser (!) med de lækreste farver i det mest bløde økologiske uld Semilla. Med en pris på 40 kr. ngl. er det ikke sidste gang at jeg putter dette i indkøbskurven. Til projektet brugte jeg 1 ngl. limegrøn (107), 2 ngl. lyng (125) og 2 ngl. sort (02).

Ift. farvesammensætningen var jeg ikke i tvivl om hvordan de inderste strimler skulle være - men jeg var meget i tvivl om hvilken farve den yderste strimmel skulle have: Sort, grøn eller lyng?
Målet var at lave et overvejende sort (læs neutralt :-) Möebius-sjal. Men at slutte med en sort kant ville måske få det hele til at drukne og det eneste der ville stå frem ville være den grønne og de 2 lyngfarvede striber. En limegrøn stribe som afslutning ville pludselig fjerne det neutrale look - og derfor blev det til en lyngfarvet stribe.. Udelukkelsesmetoden kan nogle gange være dét der giver svaret :-)

Teknikken bag en Möebius
Det sværeste - og det som i bund og grund gør at en Möebius bliver til en Möebius - er opslagningen og at få twistet rundpinden, så det ikke bare bliver til et stk. snoet strikketøj. En Möebius er en cirkel der er drejet en halv omgang og når man strikker maskerne på pinden kommer man - pga twistet - automatisk til at strikke foroven og forneden af opslagningsmaskerne. Strikketøjet vokser altså ikke fra bund til top, men fra midten og ud.

Sammen med Livistriks opskrift fulgte der illustrationer og forklaring af opslagningen i papirform, men jeg blev dog nødt til at supplere med denne video fra nettet.


Fordelen med videoen er at man kan spole lidt frem og tilbage - og ikke mindst sætte den på pause, når det går for stærkt. :-)

Når først opslagningen er lykkedes er resten af arbejdet bare "almindelig" strik i det mønster man kunne tænke sig. Det kan både være zigzag striber, hulmønster, retriller eller rent glatstrikning. Men man skal dog være opmærksom på at på den ene side af opslagningen vil retsiden vende ud af og på den anden side vil det være vrangsiden der er synlig.

I midten af den grønne stribe gemmer opslagningen sig - og foroven ser man retsiden og forneden ser man vrangsiden. Gennem hele arbejdet har jeg strikket ret, men pga. twistet får Möebius'en altså disse 2 forskellige sider.


Næste projekt på pindene
Jeg har glædet mig til at blive færdig med dette Bifrost-projekt da garnet til det næste projekt har ligget og kaldt på mig. Projektet er endnu en Möebius, men denne gang bare med ret og vrang riller i disse 2 garner.


Er det ikke smukt? :-) (klik gerne på billedet så du får det op i fuld størrelse) Garnet er kidmohair og også fra Livistrik.dk.

Det bliver et dejligt halsrør som jeg lige kan sno om halsen i de helt rigtige "Anne"-røde nuancer. Problemet er bare at sådan en ny halsklud nok godt kunne kræve en ny vinterjakke..
Damn, et godt garntilbud kan have utilsigtede økonomiske konsekvenser. ;-)

13 kommentarer:

 1. Kan du ikke huske en Bifrost mere? Det legendariske Bifrost band fra 70érne...

  Din Bifrost er blevet ualmindelig smuk.

  Teknikken lyder spændende. Den må jeg vist kigge lidt på. Tak fordi du har lagt video ind..

  Dine røde farver er også nogen af mine ynglinge.. Mums..

  SvarSlet
 2. smukke ting og sager... jeg var nok gået lidt mere amok med farverne, men jeg kan jo heller ikke rigtig styre det ;o). Glæder mig til at se de næste projekter..

  SvarSlet
 3. Hæ hæ Ulla - jo, jeg kan godt huske bandet Bifrost.. Men som årgang '72 toppede de lige lidt før jeg var i stand til at håndtere kassettebåndoptageren eller grammofonen :-) Men TV-avisens jingle og "I kan ikke slå os ihjel" er jo blevet Danmarkshistorie :-)

  SvarSlet
 4. "Problemet" er bare Kristin at jeg næsten kun strikker ikke-sorte ting - og der skal jo også være lidt til de dage hvor min indre Anne Marie Helger/Jytte Abildstrøm har brug for en pause :-))

  SvarSlet
 5. Smuk Bifrost! Jeg kan også rigtig godt lide, at du viser forskellen på "top" og "bund". Har ikke selv prøvet at strikke en møbius endnu, men det må vist prøves inden alt for længe ;)

  SvarSlet
 6. Wauv den er smuk. Bifrost er også et godt navn til den.

  Kh. Lis

  SvarSlet
 7. What a lovely Moebius project!!
  ...and the new yarn is lovely...but "oh, the sorrow' in 'needing' a new winter jacket...alas! Giggle. XXO-

  SvarSlet
 8. Der var den jo ;o) Jeg havde set din udgave på et tidspunkt og nu har jeg selv strikket een. Dejlig dims at bruge ;o)

  SvarSlet
 9. Dejligt at høre Anette - har lige været forbi din blog og det var nogle dejlige farver du har valgt. Er spændt på at se hvordan du har kombineret dem?

  SvarSlet
 10. Det er en ualmindelig flot møbius, som du har strikket. Hvor kan man købe opskriften? Hej fra Pia

  SvarSlet
 11. Hej Pia - Tak skal du have :-)
  Jeg har købt garn og opskrift hos Livistrik http://www.livistrik.dk/Strikkekits/Vis-alle-strikkekits.aspx?ProductID=PROD116
  Jeg har brugt 1 ngl i farve 107 (grøn), 2 ngl i farve 125 (lyng) og 2 ngl i farve 02 (sort) - se evt. min møbius på Ravelry.com http://ravel.me/strikaholic/bi3f

  SvarSlet
 12. Kære Strikketossen
  Selvom det er meget længe siden du har skrevet dette indlæg, så ville vi fra LiVi Strik familien bare lige sige mange tak for de pæne ord. Det er en rigtig flot udgave af vores Bifrost Moebius du har fået strikket dig!

  Med venlig hilsen LiVi Strik familien!

  SvarSlet